4/11/2013

pyzy z sosem bazyliowo-winogronowym (kibuc)



Brzmi dziwnie, prawda? Przepis znalazłam na opakowaniu pyz, przygotowując się do obiadu dla naszego kibucu.

glodzik.pl


Składniki (dla dwóch osób)
Pyzy (np. Jawo)
Opakowanie dużego jogurtu 18 procent (np. Piątnica)
Pół doniczki bazylii
3 główki czosnku
Szczypta mała soli
Szczypta duża pieprzu
winogrona

Przygotowanie:
Blenderujemy bazylię, czosnek oraz jogurt. Dodajemy sól i pieprz.
Sos gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając około 10 minut
Dodajemy do ugotowanych pyz (przygotowanych wg przepisu na opakowaniu).
Dekorujemy pokrojonymi na małe kawałeczki winogronami.

Nie polecam odgrzewania pyz – najlepsze są świeżo ugotowane

Ceny w sklepie w centrum Warszawy:
Śmietana Piątnica – 3,35 zł
Pyzy ziemniaczane Aviko – 6,59 zł
Bazylia świeża Ziembiński – 4,75 zł
Winogrono – 13,10 zl/kg

1 komentarz :

  1. Anonimowy12/4/13 11:53

    Pyzy to najlepsze od mamy lub z baru mlecznego Bambino.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.