4/26/2013

strudel by Antonio

W naszym głodzikowym życiu pojawił się kolejny inspirator z Włoch (Sycylii) - Antonio. Oto on:


A oto jego przepis, spisany przez Ewelinę:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego ( my kupujemy Biedronkowy)
  • 75 dag bułki tartej ( 1 szklanka)
  • 75 dag masła (1/3 kostki)
  • 1kg jabłek (5 dużych) lub słoik smażonych jabłek
  • 40-50 dag cukru ( około 1 szkl.)
  • 25 dag rodzynek
  • Skórka z cytryny(opcjonalnie)
  • Cynamon
 
1.Jabłka trzemy na tarce jarzynowej (Antonio je jeszcze podsmaża).  Do jabłek dodajemy rodzynki, cukier. Czasem dodajemy też starte, gotowane buraki (odstawiamy).
2.Masło roztapiamy i dodajemy do niego bułki tartej. Odstawiamy.
3.Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je stopionym masłem, tylko z jednej strony.
4.Następnie rozprowadzamy masło z bułką , też cienka warstwą.
5.Teraz najlepsze –jabłuszka- rozprowadzamy równomiernie po warstwie ciasta i bułki.
6.Zwijamy powoli strudel- tak aby tworzył zamkniętą formę.
7.Pieczemy wcześniej nagrzanym  piekarniku 30 min, temp. 200 stopni.
 

2 komentarze :

  1. Anonimowy27/4/13 11:29

    super ja dzisiaj spóbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę poprawić miana wagi - są błędne dag na g - poza tym przepis O.K. - pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.