6/13/2013

kapusta z sosem koperkowym

Od kapusty głowa pusta? Zupełnie nie wiem, skąd to się wzięło. Prawda jest jednak taka, że nigdy za nią nie przepadałam, bo wydawała mi się zawsze bardzo ciężkostrawna i taka "sienkiewiczowska". Kiedy jednak w sobotnich "Wysokich Obcasach" zobaczyłam przepis na młodą kapustę, postanowiłam spróbować. Efekt: wczoraj jedliśmy ją na kolację, dziś idealnie pasowała na śniadanie ;)



Składniki:
  • młoda kapusta
  • koperek
  • czosnek
  • olej
Przygotowanie:
  • Kapustę kroimy na ósemki, wrzucamy do wrzątku z cukrem i odrobiną soli. Gotujemy 5 minut (nie wierzcie swoim mamom, że trzeba gotować dłużej)
  • Sos: kroimy na małe kawałki koperek, na większe czosnek. Wrzucamy czosnek na zozgrzany olej, czekamy aż się zeszkli. Dodajemy koperek, mieszamy dłuższą chwilę
  • Gorącym sosem polewamy kapustę.
  • Cieszymy się z witamin ;)

2 komentarze :

Dziękujemy za komentarz.