6/21/2013

kompot truskawkowy

Czy u Was jest również tak gorąco? Jeśli tak to pocieszę Was :) Jutro będzie jeszcze cieplej, dlatego polecam wieczorem lub nocą ugotować kompot ze świeżych truskawek. Może służyć on jutro jako orzeźwiający napój lub zupa owocowa.

kompot z truskawek

Składniki:
  • 3 litry wody
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 łyżki cukru (lub więcej - według smaku)

Sposób przygotowania:
  1. Obieramy truskawki z końcówek.
  2. Do garnka z wodą wrzucamy truskawki, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu (może być pod przykryciem), aż truskawki zrobią się miękkie.

Ola zapytała dlaczego pod przykryciem?
Tak jest ekonomiczniej, mniej zużyjemy gazu lub prądu. Dodatkowo będziemy mieli w mieszkaniu mniej ciepła oddawanego przez gotujący się kompot.

4 komentarze :

  1. Anonimowy22/6/13 09:52

    O tak, dobry pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy25/6/13 11:41

    Cale szczęście jest już chłodniej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy30/6/13 15:10

    Dodajecie do kompotu z truskawek rabarbar?

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię dodać odrobinę rabarbaru, żeby nie zagłuszył smaku truskawek.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.