6/26/2013

pierogi parowańce by mama Michała

Parowaniec z truskawkami zwany pierogiem przygotowywanym na parze - taka łukowska specjalność.

Składniki: 

1 kg mąki
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
paczka drożdży
2 szklanki mleka
2 jajka
truskawki


  1. Parowaniec z truskawkami zwany pierogiem przygotowywanym na parze :)

Przygotowanie:
Do miski dodajemy cukier, 2 łyżeczki mąki, szczyptę soli, drożdże (pokruszone na małe kawałki).
Całość zalewamy ciepłym mlekiem.
Dokładnie mieszamy zawartość miski i odstawiamy na około 15 minut.
Gdy na mleku pojawią się pęcherzyki powietrza i trochę powiększy się objętość, możemy przechodzić do dalszych czynności.
Stopniowo do miski dodajemy mąkę i jajka, cały czas wygniatając ciasto.
Gdy ma ono jednolitą konsystencje i swobodnie odstaje od ręki oznacza to, że możemy je odstawić na kolejne 15 minut-25 minut, żeby wyrosło.
Następnie rozwałkowujemy ciasto tak, żeby miało z 5 milimetrów i za pomocą szklanki wykrawamy kółka.
Do wykrojonych kawałków ciasta wkładamy przekrojone w ćwiartki lub połówki truskawki.
Ciasto składamy na pół i zaciskamy końcówki.
Pierogi przykrywamy szmatką, żeby nie wysychały.


Inna odsłona pierogów truskawkowych przygotowywanych na parze.
Parowanie:
Do dużego garnka nalewamy ½ wody.
Górę przykrywamy gazą, żeby szczelnie przykrywała garnek i przywiązujemy ją mocno za pomocą sznurka lub kawałka odciętej gazy.
Wstawiamy garnek na mały ogień i jak woda zacznie się gotować możemy przejść do parowania.
Po pierwsze pierogi na gazie podczas parowania muszą mieć trochę odstępu od siebie, bo w trakcie jeszcze trochę rosną.
Po drugie czas parowania to jakieś 5 minut i w tej czynności wspieramy się wypukłą przykrywką lub odwróconym głębokim talerzem.
Po trzecie pierogi podczas parowania robią się bardzo gorące, więc uważajcie na siebie.
Po czwarte smacznego ;)


1 komentarz :

Dziękujemy za komentarz.