7/01/2013

przepis na chlebek by Ola D.

przeglądałam aktualności z fanpejdżów i Yerbata (fuj) przypomniała mi żeby wam podesłać ten przepis - napisała Ola D.



chleb

Do przygotowania chlebka potrzebujemy:
1kg mąki
10dkg drożdży
1litr ciepłej wody
1szklankę ziaren słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
1 łyżeczkę soli
odrobinę cukru
3łyżki oleju

Wszystkie składniki - do miski i zagniatamy ciasto.
Ja dodaje jeszcze otręby pszenne i żytnie, pokrojone na mniejsze cząstki suszone śliwki kalifornijskie a czasami nasiona dyni.
Ciasto rozlewamy do wysmarowanych tłuszczem dwóch foremek keksówek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Chlebek pieczemy ok. 1godzinę w temp. 220 st.C (ja po upływie pół godziny zmniejszam temperaturę do 180 st.C).

Zazwyczaj piekę z połowy porcji, jeden chlebek w dużej formie, który wystarcza dla 2 osób na 2-3dni (z małej keksówki ciasto mi kiedyś uciekło jak zaczęło rosnąć ;).
Bon appetit :)
najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masełkiem...

1 komentarz :

Dziękujemy za komentarz.