11/14/2013

szarlotka by mama Michała

Bądź tu dobry - w poniedziałek upiekłem pierwszą w swoim życiu szarlotkę, a tu w środę zlecenie na kolejną partię :)




Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • margaryna
  • (opcjonalnie odrobina jogurtu)
  • bułka tarta
  • 1 i 1/2 jabłek - warto zapytać się Pana/Panią w warzywniaku o najlepsze do szarlotki
  • 3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
  • Przygotowanie jabłek:
  1. Obieramy jabłka ze skórek.
  2. Trzemy jabłka na tartce (grube oczka) i delikatnie przesmażamy na patelni dodając w trakcie cynamon.
  • Ciasto:
  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 2 żółtka, 1 całe jajko (oczywiście bez skorupek), 4/5 pokrojonej w kostkę margaryny.
  2. Całość wygniatamy - jeśli ciasto się nie chce wygnieść dodajemy odrobinę jogurtu.
  3. Po wygnieceniu ciasto powinno być jednolite.
  4. 1/3 ciasta oddzielamy i wkładamy do zamrażalki, a 2/3 rozwałkowujemy.
  5. Dużą foremkę smarujemy pozostałą częścią margaryny i posypujemy bułką tartą (dzięki temu ciasto nie powinno przywierać do blaszki.)
  6. Blaszkę (spód i boki) wykładamy ciastem.
  7. Do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto na około 20 minut. Brązowawo złoty kolor daje nam znak, że jest już gotowe.
  8. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika, wypełniamy ją przesmażonymi jabłkami.
  9. Ubijamy pianę z pozostałych białek i wylewamy ją na jabłka.
  10. Z zamrażarki wyjmujemy ciasto, trzemy je na tartce i posypujemy nim ciasto.
  11. Znowu wkładamy ciasto na 20 minut i gotowe.
Smacznego :)

1 komentarz :

Dziękujemy za komentarz.