11/12/2013

tarta z orzechami i brokułami


Mamy dużo orzechów i dużo pomysłów, jak je kulinarnie wykorzystać. Czika również ;)



Składniki:
  • mrożone ciasto francuskie
  • 15 dkg sera feta lub lazur
  • 15 dkg orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • szklanka śmietany 18 %
  • 1 duża cebula
  • gałka muszkatołowa i świeży pieprz

Przygotowanie:
  1. Ciastem francuskim oblepiamy formę, którą wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
  2. Przygotowujemy farsz: szklimy cebulę, kroimy orzechy oraz ser, mieszamy jajka ze śmietaną.
  3. Jeszcze ciepłą foremkę z ciastem wypełniamy cebulą, orzechami oraz serem, zalewamy jajkami ze śmietaną.
  4. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Pozdrowienia dla Ani i Kasi :)

1 komentarz :

  1. zapomniałam dodać, że pasuje również tutaj gruszka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.