12/20/2013

piernik z marchewkami

Z Torunia wróciliśmy z nowym przepisem na piernik. 


Przepis pochodzi z książki "Przepisy na pierniki", oczywiście nieco go zmodifikowałem...

Składniki:
  • 2 szklanki utartej marchewki
  • 2,5 szklanki cukry
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • Zmielone razem: 2 łyżeczki cynamonu, pieprz, świeżo starty, gałka muszkatałowa, 5 gożdzików
  • 1,5 szklanki oleju
  • 10 dkg pokrojonych orzechów włoskich
  • 10 dkg rodzynek
Przygotowanie:
  •  Jajka ucieramy z cukrem.
  • Dodajemy marchewkę, mąkę z proszkiem i sodą, olej, rodzynki i orzechy obtoczone w mące.
  • Pieczemy w ogrzanym piekarniku (na 180 stopni) około godzinę.

2 komentarze :

  1. Robiłam ostatnio piernik marchewkowy i uważam, że jest znakomity w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłaś bardziej wytrawny, czy na słodko?
      Ostatnio szukałam czegoś mniej słodkiego.

      Usuń

Dziękujemy za komentarz.