1/21/2014

gulasz z szynki wieprzowej

Po co patrzeć na prognozę pogody skoro można obserwować ludzi i zwierzęta? Zbliżające się mrozy zostały zapowiedziane już w piątek. Padła prośba "zrobisz gulasz...?" Gulasz, ten którego podstawowym składnikiem jest mięso? Prawdziwe mięso, nie jakieś tam kotlety mielone z fasoli - nie mogłem w to uwierzyć. Kolejnym znakiem nadchodzących mrozów był hipnotyczny wzrok Czikena. Podczas przygotowywania posiłku nieustannie próbował mnie zahipnotyzować, a kiedy się to nie udawało następował błagalny wzrok.

Gulasz z szynki wieprzowej - glodzik.pl


 Składniki:
  • kilogram szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • woda
  • 5-6 dużych cebul pokrojonych w kostkę
  • 2 marchewki starte na tartce lub pokrojone w cienkie plasterki
  • 4 duże ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 ostra papryczka
  • 2 listki laurowe
  • pieprz
  • papryka
  • sól

Przygotowanie:
  1. Obsmażamy mięso na patelni, a następnie przekładamy do garnka.
  2. Następnie musimy zeszklić cebulę, którą również przekładamy następnie do garnka, w którym jest już mięso.
  3. Do garnka wlewamy gorącej wody (bo po zimnej podobno mięso będzie twarde) - zakrywając wszystkie składniki.
  4. Całość dusimy na małym ogniu pod przykrywką około 20 minut.
  5. Następnie dodajemy liść laurowy, marchew, czosnek, ostrą papryczkę i dusimy aż mięso będzie miękkie (dusiłem później jeszcze przez 30-40 minut).
  6. Na koniec dodajemy pieprzu, papryki, soli. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze z 5 minut.
Gulasz idealnie smakuje z ogórkiem kiszonym i kaszą gryczaną.
Jeśli zrobicie jego więcej śmiało można część zawekować.

8 komentarzy :

  1. Anonimowy25/1/14 09:10

    Dobra, szynka już jest! Zaczynam gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy25/1/14 11:18

      Dodalam trpche suszonych sliwek. Nawet niezle;*

      Usuń
  2. Anonimowy27/1/14 18:11

    Fajny przepis@

    Ile czasu można trzymać zawekowany gulasz?

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobno gulasz w słoiku będzie dobry przez miesiąc - oczywiście pod warunkiem, że trzymamy go w chłodnym miejscu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy13/2/14 10:46

    Wlałam za dużo wody, jak się jej pozbyć?
    Gulasz chyba powinien być gulaszem, mi wyszła zupa gulaszowa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy13/2/14 19:02

    To zależy jak dużo wody (lol)
    Najlepiej gotować bez przykrycia na dużym ogniu, nadmiar wody powinien wyparować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy16/3/14 12:08

    Smakuje jak gulasz mojej babci

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy29/5/14 17:11

    pysznyyyyyyyyy :) takie przepisu szukałam! ja dodałam malutkie kosteczki boczku od Kani, tak dla wypelnienia smaku, wsyztskim smakowalo:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.