1/06/2014

Mus to mus jabłkowy :)


Wprost proporcjonalnie z biegiem lat rośnie moja chęć do kombinowania i kreowania czegoś nowego podczas przygotowywania posiłków i deserów. Na przykład podczas błogiego lenistwa zrobiłem szarlotkę z dodatkiem pigwy. Efekt był niesamowity. Niestety ze względu na łasuchowatość żaden kawałek się nie ostał, więc zdjęcia nie ma.

Kreowaniu sprzyja ideologia, że jedzenie nie może się zmarnować. Szczególnie, jeśli podczas zakupów kupiło się bardzo dużo pomarańczy za 1,99 zł i jabłek równie w dobrej cenie.

Poniżej efekt dzieła tworzenia.
Mus jabłkowy z słodką i zdrową posypką -  glodzik.pl

Składniki:
  • 5 jabłek
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Pòł garści orzechów włoskich, siemienia lnianego,  ziaren słonecznika
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:
  1. Obieramy jabłka i pomarańcze.
  2. Rozdrabniamy je na jednolitą masę (po pokrojeniu w kostkę miksujemy blenderem).
  3. Tworzenie posypki: na patelnię wrzucamy wszystkiego tego, czego było po pòł garści (orzechy, siemię lniane, ziarna słonecznika). Prażymy na średnim ogniu pod przykryciem (siemię lniane lubi strzelać po całej kuchni). Następnie dodajemy cynamon i cukier.
  4. Wszystko mieszamy, aż cukier się rozpuści.

Podanie:
  • Do naczynia wkładamy mus (ładnie wygląda w wysokich szklankach).
  • Na górę wykładamy gorącą posypkę.
Rozkoszujcie się :)

2 komentarze :

  1. Anonimowy8/1/14 22:04

    Interesujące połączenie smaków i różnic temperatur.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.