2/09/2014

Mortadela w jajku i bułce tartej - smaki dzieciństwa.

Smażona mortadela przypomina mi beztroskie wakacje na wsi u dziadków. Jedliśmy ją do chleba lub ziemniaków. Wtedy na myśl mi nie przyszło, że mięso to jest rodzajem włoskiej kiełbasy typowej dla Lombardii, Bolonii. Wydawało się takie nasze polskie, odrobinę kapitalistyczne, bo tradycyjnie wyrabiane wędliny były czymś normalnym dla mnie jako osoby mającej rodzinę na wsi. Mortadela miała w porównaniu z szynkami, kiełbasami, schabem o wiele intensywniejszą barwę, zapach i smak.

smażona mortadela w jajku i bułce tartej - glodzik.pl

Składniki:
  • 3 plastry 2 centymetrowe mortadeli
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • olej
Przygotowanie:
  1. Roztrzepujemy jajko w naczyniu.
  2. Mortadele maczamy w mące, jajku i następnie w bułce tartej.
  3. Smażymy na oleju do zrumienienia panierki.

3 komentarze :

  1. Rzeczywiscie, smak dzieciństwa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy11/2/14 22:45

    Kiedyś kochałem jeść taką mortadele.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.