2/12/2014

smażona okra z sosem jogurtowym

Okra? Nie miałam bladego pojęcia, że wcześniej spotkałam się z tym warzywem, tyle tylko, że w nieco innej formię językowej. Lady finger czy też gumbo (w Nowym Orleanie) mignęło mi kilka razy przed oczami :) Ostatnio nasza kuchnia mocno skręca na kontynent azjatycki...


Składniki (dwa dwóch osób):
  • puszka okry
  • 2 cebule, pokrojone na piórka
  • 2 papryki (próbowałam je ukryć przed okiem Pauli, ale się nie udało)
  • szczypta kurkumy
  • 3 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pomidor - pokrojony w plasterki
  • jeżeli lubicie, to szczypta kolendry
  • olej
Przygotowanie:
  1. Podsmażyć na oleju cebule oraz papryki. 
  2. Kiedy będą miękkie, dodać kurkumę, wiórki oraz okrę.
  3. Na małym ogniu smażyć przez około 10 minut, mieszając co kilka minut.
  4. Dodać pozostałe składniki i chwilkę smażyć razem.

Jeżeli ktoś nie lubi smaku cebuli, może ją zastąpić asafetydą - do kupienia w sklepach z orientalną żywnością.

Przepis został zainspirowany przez wpis z jednej z myc ulubionych książek "Podróżnik w kuchni". Pomaga mi wytrzymać w okresach między podróżami ;)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.