3/24/2014

chałwa

Kiedy nie mam chwili na podróże, biorę moją ulubioną książkę kucharską i palcem po mapie - palcem po kuchni przenoszę się w inne rejony świata. Tym razem padło na turecką chałwę, mimo że w czasach mojego dzieciństwa wydawało mi się, że ten smakołyk jest ukraiński! Potem dowiedziałam się, że jest turecka, nigdy jednak nie widziałam jej tyle, co w Izraelu. Podróże kształcą ;)

chałwa
chałwa
Składniki:
  • 40 dkg masła (mało słonego)
  • 0,5 kg semoliny
  • 1 szklanka cukru
  • 6 szklanek mleka
  • 1 szklanka migdałów
  • cynamon do smaku
Przygotowanie:
  1. Migdały rozdrobnić na małe kawałki, przysmażyć na złoty kolor, odsączyć z tłuszczu. Uwaga - bardzo łatwo jest je spalić!
  2. Zagotować mleko, dodać cukier, rozpuścić a potem ochłodzić.
  3. W rozpuszczonym maśle podsmażyć semolinę, nieustająco mieszać.
  4. Po chwili wymieszać z migdałami oraz mlekiem, mieszać, aż powstanie jednokolorowa masa.
  5. Odstawić do ostygnięcia.
  6. Podawać z cynamonem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.