3/10/2014

kopytka z bułką tartą i masłem!

Jeśli nie lubisz kopytek ze śmietaną zawsze możesz podać je z bułką tartą :)

kopytka z bułką tartą
Kopytka z bułką tartą i masłem.

Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (podobno najlepiej gotować dzień wcześniej)
  • 1 szklanka mąki pszennej (czasami potrzeba trochę więcej)
  • 1 jajko
  • sól
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki mielimy przez maszynkę lub praskę. Z braku laku można również użyć butelki po winie, itd. Ważne, żeby nie było grudek.
  2. Do miski wrzucamy ziemniaki, mąkę i jajko - bez skorupki ;) , odrobinę soli.
  3. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
  4. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze części.
  5. Na stolnicy posypanej mąką robimy z nich wałki o średnicy około 3-4 centymetrów i dowolnej długości.
  6. Wałki kroimy na małe kawałki 3 centymetrowe (można je delikatnie spłaszczyć)
  7. Do garnka z wrzącą wodą delikatnie wrzucamy pierwszą partię kopytek.
  8. Po wrzuceniu kopytek warto zamieszać wodę, żeby nie przywarły do dna.
  9. Wypłynięcie kopytek świadczy o gotowości do spożycia, wtedy wystarczy tylko wyjąć je łyżką cedzakową.
  10. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło dodajemy bułki tartej. 
  11. Czekamy aż całość się zarumieni i możemy podawać razem z kopytkami.
  12. Smacznego.

2 komentarze :

Dziękujemy za komentarz.