3/27/2014

ryż na mleku po cypryjsku

- Nie wiem skąd moja babcia z Nowego Sącza wiedziała, jak przygotować ryż z Cypru - głośno zastanawiała się Emilka podczas kibucowego obiadu. Rzeczywiście - od typowo polskiego śniadania z dzieciństwa różni go jeden mały,  lecz znaczący element - woda różana. Jedno jest pewne - krowy na Cyprze nie widziałam ani jednej ;)

Składniki:
  • kubek ryżu (użyłam basmanti)
  • 6 kubków wody
  • 1,5 litra mleka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki wody różanej
  • cynamon

Przygotowanie:
  • Ugotuj 6 kubków wody, dodaj ryż. Mieszając co jakiś czas czekaj aż ryż wchłonie całą wodę.
  • W tak zwanym międzyczasie wymieszaj mąkę kukurydzianą z kubkiem mleka.
  • Pozostałą część mleka dodaj do gotującego się ryżu.
  • Po dłuższej chwili dodaj cukier oraz rozpuszczoną w mleku mąkę ziemniaczaną.
  • Po kolejnej dłuższej chwili mieszania  zdejmij z ognia i dodaj wodę różaną.
  • Podawaj schłodzone, z posypanym cynamonem :)

1 komentarz :

Dziękujemy za komentarz.