4/17/2014

biegowy makaron z pieczarkami

 

Bieganie, taniec, rolki, rower a niedługo kajaki! Od kilku tygodni próbuję przekonać się do kasz, nie mogę się jednak obyć bez dań z makaronem. Ma to swoje plusy - następnego dnia mam dużo siły na jeden z mych ulubionych sportów. I produkcję endorfin :)


makaron z pieczarkami
makaron z pieczarkami & łososiem







Składniki (na 6 porcji):
  • makaron - ja wybrałam capellini marki Malma
  • 1/2 kg pieczarek
  • 15 dkg wędzonego łososia
  • 10 dkg twardego sera, np. litewskiego Dziugasa
  • opakowanie 0,5 l słodkiej kremówki - 18 lub 30 %
  • masło
  • świeży pieprz

Przygotowanie:
  1. Pokrojone umyte pieczarki podsmaż na maśle. Nie daj się namówić na olej - masło lepiej wydobywa smak grzybów.
  2. Kiedy zmienią kolor, dodaj pokrojonego na małe kawałki łososia.
  3. Dodaj kremówkę a po chwili starty ser. Pamiętaj o mieszaniu ;)
  4. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, udekoruj pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.
a taki wybrałam makaron



2 komentarze :

  1. Anonimowy18/4/14 11:20

    fajnie z takim makaronem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczarki pasują również do innych, ważny jest tutaj odpowiedni ser.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.