"Zachmurzenie duże, (...) będzie padać do środy" - zabrzmiała w sobotni wieczór nasza ulubiona "Trójka". Nic tylko okryć się kocykiem, popijać herbatę z czosnku niedźwiedziego (kupionego w Kodniu u zakonników) i jeść pieczone jabłko, którego przepis został odkryty w publikacji o żywieckiej kuchni regionalnej. Delektować się smakiem, nutami płynącymi z radia i dogrzewać się laptopem. Wieczory z radiem wyzwalają wspomnienia. Wspomnienia smaków, zapachów, chwil, osób, miejsc. Chwilo trwaj...
pieczone jabłko głodzik.pl |
Składniki:
- 2 jabłka
- 2 łyżki miodu
- łyżka płatków owsianych
- łyżka pestek słonecznikowych
- łyżka posiekanych orzechów
- pół łyżki cukru
- cynamon
Przygotowanie:
- W jabłkach wydrążyć gniazda nasienne.
- W garnku lub na patelni podgrzać miód, po chwili dodać płatki owsiane, kilka łyżek wody, podgrzewać 2 minuty.
- Mieszankę wymieszać z pestkami i orzechami, wypełnić środek jabłek.
- Piec w rozgrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku przez pół godziny.
Lubię!
OdpowiedzUsuń