4/26/2014

przepis na pieczone jabłko

 

"Zachmurzenie duże, (...) będzie padać do środy" - zabrzmiała w sobotni wieczór nasza ulubiona "Trójka". Nic tylko okryć się kocykiem, popijać herbatę z czosnku niedźwiedziego (kupionego w Kodniu u zakonników) i jeść pieczone jabłko, którego przepis został odkryty w publikacji o żywieckiej kuchni regionalnej. Delektować się smakiem, nutami płynącymi z radia i dogrzewać się laptopem. Wieczory z radiem wyzwalają wspomnienia. Wspomnienia smaków, zapachów, chwil, osób, miejsc. Chwilo trwaj...


przepis na pieczone jabłko
pieczone jabłko głodzik.pl




Składniki:
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka płatków owsianych
  • łyżka pestek słonecznikowych
  • łyżka posiekanych orzechów
  • pół łyżki cukru
  • cynamon


Przygotowanie:
  1. W jabłkach wydrążyć gniazda nasienne.
  2. W garnku lub na patelni podgrzać miód, po chwili dodać płatki owsiane, kilka łyżek wody, podgrzewać 2 minuty.
  3. Mieszankę wymieszać z pestkami i orzechami, wypełnić środek jabłek.
  4. Piec w rozgrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku przez pół godziny.
Przepis, nieco zmodyfikowany, pochodzi z publikacji "Kuchnia regionalna na Żywiecczyźnie i we Frydku-Mistku".

1 komentarz :

Dziękujemy za komentarz.