4/14/2014

recenzja: Make the bread, buy the butter

 

Przygotowywać samodzielnie czy kupić w sklepie? Nie zawsze jest to taka oczywista decyzja - czas, koszt składników lub inne trudności też mają swoją wartość. W książce "Make the bread, buy the butter" każdy z przepisów rozpatrywany jest właśnie pod tym kątem. Jej autorką jest Amerykanka Jennifer Reese, autorka bloga tipsybaker.com.


Bookoff ksiegarnia
Make the bread, buy the butter  - glodzik.pl


W niebieskiej  książce, oprawionej w grubą okładkę znajdziemy około 120 przepisów, podzielonych na 20 rozdziałów (m.in. jajka, śniadanie,  sery, napoje, junk food, desery). Nie towarzyszą im zdjęcia - nie są jednak tutaj potrzebne. Lubię książki, które są dla mnie źródłem inspiracji. Niektóre z przepisów przygotuję już niedługo - na liście czeka masło orzechowe, croissanty, karmelowy popcorn, marshmellows, tortille czy też cukierki z miodu. Inne muszą trochę poczekać - tak jak prosciutto ;)

Bookoff ksiegarnia
Make the bread, buy the butter  - glodzik.pl

Czytając (znajdują się tam nie tylko przepisy ale też i różnego rodzaju przemyślenia autorki) książkę trzeba pamiętać, że powstała w odmiennej kulturze kulinarnej. Amerykańskie dania, inne oznaczenia wagi czy temperatury i będąca składnikiem niemal każdego dania - sól, tylko koszerna sól. Dla mnie to dodatkowa wartość dodana tej publikacji ;) 

Ksiażkę otrzymałam dzięki współpracy z ksiegarnią Bookoff - można ją odwiedzić elektronicznie lub wybrać się do uroczej malutkiej ksiegarni przy ulicy Żelaznej 91. Pracuje tam bardzo sympatyczna Patrycja, która przeczytała chyba każdą z dostępnych tam pozycji!

Bookoff ksiegarnia
glodzikowanie z Bookoff
Polecam!

5 komentarzy :

  1. Anonimowy14/4/14 22:33

    uwielbiam księgarnię na Zelaznej!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, ekstra książka, narobiłaś mi na nią apetytu! ;) ...z tym mam już tyle na swojej liście "do przeczytania" że chyba zbankrutuję niedługo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy15/4/14 23:36

    Tez mam na nia smaka. Jest tam cos o ciasteczkach oreo lub fast foodowych skrzydelkach z kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy17/4/14 00:22

    Lubię tę książkę

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy18/4/14 11:15

    Czy są tam przepisy wyłącznie na kuchnię amerykańską ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.