5/19/2014

najprostszy przepis na szparagi

 

Podobno starożytni Rzymianie tak przepadali za szparagami, że po sezonie jedli je suszone. Ja jednak pozostanę przy najprostszym przepisie - toż sezon szparagowy w pełni ;)

 

przepis na szparagi
najprostszy przepis na szparagi             

 

Składniki:
  • opakowanie zielonych szparagów
  • 1/3 kostki masła
  • gruboziarnista sól
  • pieprz

Przygotowanie:
  1. Odcinamy twarde końcówki szparagów.
  2. Gotujemy je we wrzącej wodzie przez 7 minut - układamy je tak, by główki znalazły się ponad powierzchnią wody.
  3. Odbywamy zimną wodą.
  4. W między czasie na małym ogniu topimy masło, którym polewamy ugotowane szparagi.
  5. Podajemy od razu posypane solą i pieprzem.
 


2 komentarze :

Dziękujemy za komentarz.