6/14/2014

kotlety z fasoli

Wegetariańskie i bez jajka. Zdjęcia niestety nie ma,  bo ktoś przebiegle zjadł ostatniego kotleta. Możecie się tylko domyślić kto :)


Składniki - dla 4 osób:
- 3 puszki czerwonej fasoli
- 10 suszonych pomidorów
- 15 listków świeżej bazylii
- 2 czosnki
- 5 łyżeczek siemienia lnianego
Przygotowanie:
- Siemię lnianę zalewamy 5 łyzeczkami wrządku, pozostawiamy na około 10 minut.
- Blenderujemy fasolę, pokrojone suszone pomidory,  czosnek i bazylię. Warto wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, będzie prościej i szybciej. 
- Mieszamy wszystko ze sobą,  formujemy kotlety. Jeżeli sprawia to trudność - dodaj bułkę tartą lub otręby.
- Piecz przez około 20 minut w dwustu stopniach,  bez termoobiegu. W połowie pieczenia obruć na drugą stronę. 
- Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie mieszanki sałat z pomidorami i daktylami.

2 komentarze :

Dziękujemy za komentarz.