7/18/2014

pljeskavica by Bella

Pracowy kibuc zmienił nieco swe oblicze - dołączyła do niego Aga. Sławna specjalistka od Bałkanów wkradła się w nasze łaski przygotowując prawdziwą pljeskawicę!


Ljubuski
Ljubuski - wodospady, Bośna i Hercegowina




Składniki:
  • 1 papryczka chilli
  • 500 g. mielonego mięsa wołowego
  • 300 g. mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka vegety (jak ją ktoś ma, w głodzikowym domu jej nie uświadczysz)
  • ew. trochę soli do smaku
  • 1 kulka sera mozarella
  • olej do smażenia (jeśli na patelni)

Sposób przyrządzenia:
  1. W misce wymieszać mięso ze sprasowanym czonskiem, posiekaną drobno papryczką chilli, pieprzem, ostrą papryką i vegetą tak, aby powstała jednolita masa.
  2. Następnie masę podzielić na 4 równe części i z każdej uformować kulkę i rozwałkować na placek grubości ok. 0,5-1 cm. Na każdym położyć po 2-3 plasterki sera mozarella (tylko nie na środku, żeby można było zawinąć mięso) i zamknąć drugą połową, zakleić brzegi i trochę jeszcze rozwałkować (można ugnieść rękoma), żeby pljeskavice nie były za grube.
  3. Tak przygotowane mięso smażymy albo na teflonowej patelni z odrobiną oleju, albo na grillu przez kilka minut odwracając z każdej strony, aż się zarumienią. W domu polecam jednak patelnię, bo w piekarniku z ociekającego mięsa może się za bardzo dymić.
I tak oto powstaje pyszna i gigantyczna pljeskavica :)

Zobacz również:
papryka burek by Milena

3 komentarze :

Dziękujemy za komentarz.