8/03/2014

zupa tajska a Arkady Fiedler


Siedzieli, leżeli, odpoczywali od rana do południa i od południa do wieczora, trawili słodko, patrzyli przyjemnie na kobiety, roili różowe sny, myśleli o niebieskich migdałach, drzemali - nazywało się to Mipetraka i było ulubionym zajęciem wielu, wielu Malgaszów.

Ten kawałek książki Arkadego Fiedlera "Wyspa kochających lemurów" odnosi się również do kawiarni o tej nazwie, która mieści się obok Muzeum Arkadego Fiedlera w Puszczykowie koło Poznania. Aż miło się patrzy (i oczywiście zwiedza) miejsca, w których widać, że ludziom (w tym przypadku - rodzinie pisarza) po prostu się chce!

zupa tajska





Składniki:
  • oliwa
  • 3 cebule
  • 3-4 pokrojone czosnki na malutkie kawałki
  • pół palca imbiru
  • 2 cukinie
  • 3 marchewki
  • 5 surowych ziemniaków
  • pasta Tom-kha (pasta cytrynowa)
  • pomarańcza
  • tofu
  • algi

Przygotowanie:
  • Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojone cebule, cukinie, marchew)dodajemy dużo kurkumy, pieprzu, czosnek oraz imbir.
  • Jak się zeszkli, do garnka dodać wodę oraz pastę Tom-kha (półtorej łyżki) i wlewamy sok z pomarańczy.
  • Można dodać dodatkowo pietruszkę/pieczarki/miętę.
  • Blenderujemy.
Na koniec mieszamy z puszką mleka kokosowego.
Ozdabiamy tofu oraz algami.

Zobacz również przepis na sushi.

2 komentarze :

Dziękujemy za komentarz.