1/14/2015

tortilla de patatas by Anna W.



...czyli hiszpański omlet dla 2 głodnych osób. Hiszpania uwiodła nas swoim smakiem! Masz ochotę na coś jeszcze?

tortilla de patatas
tortilla de patatas





Składniki:
- 4-5 jajek
- 2 nieduże ziemniaki
- mała cebula
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Posiekać cebulę. Smażyć pod przykryciem na niedużym ogniu i oliwie do miękkości.
2. Rozbełtać jajka, dodać sól i pieprz. Wrzucić do jajek świeżo zdjęte z ognia ziemniaki z cebulą, zamieszać.
3. Wylać całość na rozgrzaną patelnię, przykryć i smażyć na średnim ogniu.
4. Gdy brzegi się przyrumienią, przewrócić na drugą stronę.
Potrzeba do tego zręczności (tortilla jest dość ciężka, a wierzch wciąż płynny)
i dużej pokrywki lub talerza, z której po obróceniu zsuwamy tortillę na patelnię.
5. Przykryć i potrzymać jeszcze chwilę na ogniu.

Dopuszczalne różne warianty: z samymi ziemniakami, z dodatkiem czosnku, kiełbasy chorizo, szynki jamón serrano, szpinaku, ryb albo jak kto lubi. Hiszpanie często jedzą tortillę w towarzystwie sałaty z pomidorami i oliwkami zalanej dużą ilością oliwy z oliwek. No i z winem :) .

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.