1/13/2015

Zupa krem z ziemniaków, marchwi, buraka i sera korycinskiego- inspirowana Podlasiem i kuchnią Guzika

Zupy Guzika zawsze miały w sobie zagadkę, która muskała podniebienie mnogością smaków. Co zatem można zrobić z 1 kg ziemniaków, 4 marchewek, 3 cebuli, 2 dużych buraków, 2 ostrych papryczek, 3 ząbków czosnku, sera korycińskiego, odrobiny oleju, bulionu z pręgi wołowej i ćwiartki kurczaka, octu winnego oraz przepraw? Sami się przekonajcie!





Sposób przygotowania:
  1. Warzywa (ziemniaki, buraki, marchew, cebulę) gotuję na parzę - wydaje mi się, że wtedy szybciej robią się miękkie.
  2. Następnie blenderem rozdrabniam warzywa dodając stopniowo bulion, można też ratować się wodą.
  3. W garnku podgrzewam odrobinę oleju i chwilę smażę czosnek, a następnie dodaję rozdrobnione warzywa z bulionem. Dodaję dwie ostre papryczki, pieprz, odrobinę słodkiej papryki, kurkumy i pozostawiam na ogniu po zagotowaniu około 15 minut.
Serwowanie:
  1. Do talerza nalewamy zupy.
  2. Na wierzch delikatnie kładziemy usmażony ser koryciński.
  3. Całość polewamy według smaku octem winnym. (Można również cytryną)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.