4/16/2015

tarta cytrynowa by Madzia

Tarta cytrynowa, to ciasto, które od dawna chodziło mi po głowie. W końcu postanowiłam je zrobić, przygotowanie razem z upieczeniem zajęło mi jedynie godzinę! Smak a la lody cytrynowe. Przygotowanie takiego ciasta to sama przyjemność ;)

tarta cytrynowa

tarta cytrynowa





Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 100 gramów miękkiego masła
  • 1 jajko

Krem:
  • 3 jajka
  • 3 duże cytryny (zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok)
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 śmietankowy serek Filadelfia (opcjonalnie)






Przygotowanie:
  1. Połącz składniki ciasta, dobrze wygnieć i schowaj całość na 30 min do lodówki.
  2. Po upływie 30 min wyciągnij ciasto i rozwłkuj na blaszce nakuj widelcem i piecz w temp. 170 stopni przez 25 min.
  3. W międzczasie połącz dokładnie wszystkie składniki na krem.
  4. Po upieczeniu podstawy ciasta połącz składniki na krem, przelej całość na ciasto i piecz w temp. 170 stopni przez 20 min.

2 komentarze :

  1. Anonimowy17/4/15 08:33

    ohhh cytryna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja tarta wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.