8/06/2015

szakszuka jajecznica z Izraela

Tak pachną poranki w Tel- Avivie.Kiedy dzisiaj myślę połączeniu jajek z pomidorami i cebulą dziwię się,  że odkrylam je dopiero w Izraelu. 


 




Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże obrane pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • Obrana papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Do smaku: sól,  pieprz,  cukier,  kumin i papryka
  • Olej

Przygotowanie:

- Cebulę z czosnkiem zeszklij na patelni - im będą drobniejsze, tym lepiej.
- Po dłuższej chwili dodaj pokrojoną paprykę i pomidory.
- Kiedy warzywa będą już miękkie dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
- Po dłuższej chwili, kiedy sos zgęstnieje, wbij jajka.
- Najlepiej smakuje z patelni :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.