11/13/2015

smażony bakłażan

Czy wiesz, że niegdyś bakłażan był nazywany szalonym jabłkiem a jego spożywanie miało powodować szaleństwo? Coś w tym jest - dla mnie to smak Maroka i pewnej malutkiej syryjskiej restauracji w Rabacie. Tęsknię!

smażony bakłażan
piękne bakłażany z granatem



Składniki (dla dwóch osób):

- bakłażan
- 1 ząbek czosnku starty na tartce
- koperek
- owoce z połówki granata

Przygotowanie:

  1.  Pokrojonego jak jabłko bakłażana posypujemy solą, po pięciu minutach wycieramy papierem i smażymy aż będzie brązowawy.
  2. Mieszamy z czosnkiem, koperkiem oraz granatem.

Inne przepisy głodzikowe:

- bakłażan by mama Oli 
- bakłażan w sosie koperkowym

2 komentarze :

  1. na tym zdjęciu wygada obłędnie! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.