1/25/2016

Piszinger- wafle z mlekiem w proszku

Z czym kojarzy ci się mleko w proszku ? Mi po pierwsze z popularnym na Litwie ciastem o nazwie tinginys („leniwiec”), po drugie z dzieciństwem. Jako mała dziewczynka podkradałam mamie z kuchni mleko w proszku i jadłam je dosłownie „łyżkami”. Jeżeli chcesz przypomnieć sobie ten smak lub po prostu spróbować czegoś nowego to zapraszam.

Piszinger- wafle z mlekiem w proszku + ulubiona kawa

 

 

SKŁADNIKI: 

wafle
słoik kwaśnego dżemu z wiśni/porzeczek
kostka masła
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka
3 łyżki kakao
2 szklanki mleka w proszku

PRZYGOTOWANIE: 

1. Rozpuść na wolnym ogniu masło, po czym dodaj mleko, cukier, kakao i delikatnie wszystko mieszaj             do zagotowania całej masy
2. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodaj mleko w proszku, wszystko dokładnie wymieszaj
3. Odczekaj 10 minut
4. Rozprowadź równomiernie masę na waflach, pamiętaj środkowy wafel posmaruj dżemem

A MOŻE ZOBACZYSZ PRZEPISY NA INNE SŁODKOŚCI?

Cupcakes
Bułka drożdżowa

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Zostań fanem na Facebook-u oraz na Instagramie.

1 komentarz :

Dziękujemy za komentarz.