2/19/2016

jak zrobić idealny sernik?

 

Oto przepis na idealny sernik. Nie ma dużo zdjęć, tak szybko się rozpłynął. Mary - dziękuję za przepis!

Jak zrobić sernik idealny? Mary zna odpowiedź.


[Spód do ciasta]

  • 400 g kruchych ciasteczek  
  • 120 g masła  
  • 50 g – 100 g cukru (w zależności od preferencji słodkości)  
Przygotowanie:
  1. Ciasteczka kruszę na proszek (ja najczęściej używam do tego zwykłego miksera). Jeżeli zostaną grubsze kawałki nie trzeba się tym przejmować.
  2. Do zmiksowanych ciasteczek dodaję roztopione masło i pożądaną ilość cukru. Wszystko ze sobą dobrze mieszam i wysypuje na spód blachy, na której pieczony będzie sernik. 
  3. Ubijam dobrze, tak aby była równa powierzchnia i żeby ciasteczka trzymały się formy. 
  4. Piekę 10-15 minut w 180 st. C. 
  5. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i odstawiam do ostygnięcia.   
[Masa sernikowa]
  • 6 jaj (białka i żółtka)  
  • 150 g cukru  
  • 2 łyżki cukru waniliowego  
  • 1 kg gotowej masy serowej (np. President)   
  • 2 budynie śmietankowe (po 40g każdy)  
  • 100 ml oleju  200 ml mleka  

Przygotowanie:
  1. Oddzielam żółtka od białek. 
  2. Do miski z białkami jaj dodaję szczyptę soli i odstawiam miskę na chwilę. 
  3. Do żółtek dodaję cukier oraz cukier waniliowy. 
  4. Ucieram mikserem tak, by masa zmieniła kolor na jaśniejszy i podwoiła objętość.
  5. Następnie dodaję połowę gotowej masy serowej, proszek z dwóch budyniów oraz wszystkie składniki mokre. 
  6. Wszystko ze sobą porządnie miksuję do uzyskania gładkiej masy. 
  7. Na końcu dodaję pozostałą część masy serowej i to również miksuję. 
  8. Ostatnim krokiem jest ubicie piany z odstawionych białek. Kiedy piana będzie ubita i sztywna, przekładam ją do masy serowej i mieszam dokładnie, ale delikatnie żeby ubite białka nie straciły puszystości. Można zrobić to też mikserem na najwolniejszych obrotach. 
  9. Gotową masę przelewam na upieczony spód ciasteczkowy i wszystko wkładam do piekarnika na 170 stopni na 80-90 minut (w zależności od piekarnika). 
  10. Kiedy sernik za mocno się zrumieni na 10 minut przed końcem pieczenia należy przykryć go folią od góry i dokończyć pieczenie.   

[Polewa] 

  • 400 g gotowej masy kajmakowej o smaku tradycyjnym (sprawdzi się w tym przepisie również kajmak orzechowy)  
  • Opakowanie płatków migdałowych  

[Końcówka]

Po wystygnięciu sernika wylewam masę kajmakową i rozsmarowuję ją po cieście. Następnie obsypuję płatkami migdałowymi. I smakuje jak poezja :)

1 komentarz :

  1. wygląda obłędnie !!! "i smakuje jak poezja" - muszę go przyrządzić i przekonać się sama

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.